Margaret Hamilton
Πρώτη στις σημαντικότερες γυναίκες οι οποίες διέπρεψαν στον χώρο της πληροφορικής των υπολογιστών είναι η Margaret Hamilton. Όντας γεννημένη στις 17 Αυγούστου του 1936, η Margaret είναι μια από τις πρώτες προγραμματίστριες λογισμικού υπολογιστών.
Η Margaret σπούδασε στο τμήμα μαθηματικών του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν και στο κολλέγιο Earlham, όπου και αποφοίτησε το 1958. Δούλεψε αρχικά ως δασκάλα μαθηματικών πρώτού καταπιαστεί με τον τομέα της πληροφορικής.
Υπήρξε διευθύντρια του τμήματος Λογισμικού και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του πανεπιστημίου MIT, το οποίο ανέπτυξε ένα ενσωματωμένο λογισμικό πτήσης για το πρόγραμμα Apollo της NASA. Εκείνη προσωπικά εστίασε στον προγραμματισμό λογισμικού το οποίο ήταν ικανό να εντοπίσει σφάλματα συστήματος και να επαναφέρει πληροφορίες στην περίπτωση μιας κατάρρευσης του συστήματος του υπολογιστή.
Σε μια εποχή όπου η έννοια της μηχανικής λογισμικού απλά δεν υπήρχε, η Margaret και οι συνάδελφοι της κατάφεραν μέσα από σκληρή δουλεία και προσπερνώντας κάθε δυσκολία να συμβάλουν εξαιρετικά στην προσγείωση του ιστορικού Apollo 11 στο φεγγάρι, όταν το ημερολόγιο έδειχνε 20 Ιουλίου του 1969.
Grace Hopper
Η Grace Hopper αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές μηχανικούς ηλεκτρονικών υπολογιστών, διάσημη για την πρωτοφανή της προσφορά στην ανάπτυξη της πρώτης γλώσσας προγραμματισμού ανωτέρου επιπέδου.
Η Grace, σπούδασε αρχικά στο κολλέγιο Vassar, στον τομέα των καλών τεχνών όμως αργότερα μεταφέρθηκε στο πανεπιστήμιο Yale από όπου και αποφοίτησέ το 1934 με πτυχίο στα μαθηματικά.
Ήταν μια γυναίκα με εμφανές πείσμα και αφοσίωση, καθώς με την είσοδο της Αμερικής στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο εκείνη επέμεινε κατορθώνοντας να βρει μια θέση στο ναυτικό σώμα. Το πείσμα της αυτό, διακρίθηκε όμως και στον τομέα του προγραμματισμού, όταν η ιδέα της για την ανάπτυξη μιας γλώσσας προγραμματισμού που θα μιλάει μόνο αγγλικά αμφισβητήθηκε από πολλούς.
Εκείνη όμως με την επιμονή της κατόρθωσε να κάνει την COBOL μια επαγγελματική γλώσσα ευρέως γνωστή και χρησιμοποιούμενη μέχρι και σήμερα.
Το 1964 της απονεμήθηκε το βραβείο society of Women Engineers Achievement και αποκόμισε το παρατσούκλι “Η απίστευτη Grace”.
The ENIAC Women
Επόμενες στην λίστα μας είναι έξι γυναίκες, γνωστές και ως “ENIAC Women”, οι Fran Bilas, Jean Bartik, Ruth Lichterman, Kay McNulty, Betty Snyder και Marlyn Wescoff, οι οποίες άλλαξαν τον κόσμο, προγραμματίζοντας τον πρώτο ηλεκτρονικό και ικανό να προγραμματιστεί υπολογιστή, τον επωνομαζόμενο ENIAC (Electronic Numerical Integrator and Computer).
Οι γυναίκες αυτές έπρεπε να μάθουν πως να προγραμματίζουν τον υπολογιστή χρησιμοποιώντας λογικά διαγράμματα καθώς οι γλώσσες προγραμματισμού δεν υπήρχαν ακόμη.
Οι έξι αυτές γυναίκες ολοκλήρωσαν τον ENIAC το 1945 και τέθηκε για πρώτη φορά σε λειτουργία τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, με τον τύπο να αναφέρεται σε αυτόν ως έναν ‘τεράστιο εγκέφαλο’.
Δυστυχώς, οι περισσότερες από αυτές τις γυναίκες δεν έλαβαν καμία αναγνώριση για την δουλειά τους, με τους ιστορικούς να τις παρερμηνεύουν ως μοντέλα που πόζαραν μπροστά από τον υπολογιστή. Παρόλo αυτά, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε πως ο υπολογιστής αυτός είναι ο πρόγονος των σύγχρονων ηλεκτρονικών υπολογιστών που χρησιμοποιούμε σήμερα και, εκτός των άλλων, οφείλουμε να ευχαριστήσουμε και αυτές τις έξι γυναίκες.
Joan Clarke
Τέλος, η Joan Clarke υπήρξε μια γυναίκα η οποία με τις γνώσεις της βοήθησε στην αποκρυπτογράφηση μηνυμάτων από πλευρά του εχθρού, στα μέσα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, δουλεύοντας παράλληλα και στο πλευρό του κρυπτοαναλυτή Alan Turing.
H Joan σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Cambridge το 1936, επιτυγχάνοντας να πάρει διπλό πρώτο πτυχίο στον τομέα των μαθηματικών. Αργότερα, με σύσταση ενός από τους καθηγητές της για τις μαθηματικές της ικανότητες, προσλήφθει στο κυβερνητικό σχολείο Code and Cypher School στο Bletchley Park, όπου και ασχολήθηκε αρχικά με καθήκοντα γραφείου. Ωστόσο σύντομα, χάρη στα ταλέντα και την σκληρή δουλειά της, προήχθη σε βαθμό γλωσσολόγου καθώς δεν υπήρχαν πρωτόκολλα για γυναίκες κρυπταναλύστριες.
Δουλεύοντας ακατάπαυστα και ακούραστα σε μια εποχή οπού οι γυναίκες κρυπταναλίστριες ήταν ανήκουστες, η Joan Clarke αποκρυπτογράφησε μηνύματα της εχθρικής πλευράς τα οποία συνέβαλαν στην άμεση στρατιωτική παρέμβαση με αποτέλεσμα να σωθούν πολλές ανθρώπινες ζωές.
Δυστυχώς, οι προσπάθειες και η προσφορά της Joan Clarke ξεχάστηκαν από την ιστορία, εν μέρη λόγο της αυξημένης μυστικότητας την οποία το περιβάλλον της δουλειάς της απαιτούσε αλλά και επειδή η ίδια η Joan ποτέ δεν βγήκε στο προσκήνιο της δημοσιότητας. Παρόλο αυτά το 1964 της απονεμήθηκε το Member of the Order of the British Empire, σαν μια αναγνώριση για την δουλειά που κατέβαλε.