IEEE USA 2013 Meeting - Conference Organizer Training

Friday, August 2, 2:30-4:30p 100 minutes / 20 minute break

Objectives:

1. Excite the audience & stimulate interest in conference organizing among IEEE USA members.

2. Demystify the conference organizing process by introducing key fundamental topics and identify resources, support and tools that will help them.

- 3. Generate hands-on interaction among participants regarding key conference topics.
- 4. Familiarity with submitting a conference in ICX.
- 5. Provide ample opportunity for discussion, dialogue and questions.

Audience:

Conference organizers of all experience levels, especially those who have not been involved in the past 2 years

Proposed Topics:

1. Introduction & Context Setting ()	Sopensky/Carey	10 minutes (2:30-2:40)
[1 minute for everyone to take the quiz)		
Why Conferences Matter (video)	IEEE	45sec
 Conferences as a member benefit (MGA research) Conferences contribution to IEEE Benefits & value of conferences IEEE IEEE-USA Individual Member 	Benitez/Hanft	15 minutes (2:41-2:55)
Conference Fundamentals Overview	Rubenstein/Hanft	20 minutes (2:55-3:15)
 Understanding the types of sponsorships and responsibilities Conference finance topics (identifying the major areas of activity) Technical Program & Conference Publications (identifying the major areas of activity) Obtaining IEEE Approval / Getting Started 		
BREAK		20 minutes (3:15-3:35)
Planning Scenario Exercise [Divide up attendees. At least two per scenario. Ask them to appoint a general chair and a treas]	All, Sopensky lead	30 minutes (3:35-4:05)
ICX Walkthrough	Hanft	5 minutes (4:05-4:10)
MCE Overview	Hanft	5 minutes (4:10-4:15)
Open Discussion	All, Sopensky lead	15 minutes (4:15-4:30)